Η Tesla μειώνει τις τιμές καθώς οι πωλήσεις υποχωρούν στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές

ΣΑΓΚΑΗ, 6 Ιανουαρίου (Reuters) – Tesla (TSLA.O) Η Κίνα μείωσε τις τιμές για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες την Παρασκευή, προκαλώντας προβλέψεις για ευρύτερο πόλεμο τιμών εν μέσω ασθενούς ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε την τιμή των κορυφαίων σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων Model Y και Model 3 στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, δήλωσε άτομο με άμεση γνώση του σχεδίου, ως μέρος μιας προσπάθειας να τονώσει τη ζήτηση για το εργοστάσιό της στη Σαγκάη. Factory, το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής του.

Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της Tesla μετά την πρόσληψη του Tom Zhu, του κορυφαίου στελέχους της για την Κίνα και την Ασία, για να επιβλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη και τις παραδόσεις, που βρίσκονται στο επίκεντρο των τελευταίων προκλήσεων της εταιρείας, αφού δεν πέτυχε τον στόχο παράδοσης για το 2022.

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν 2,5% στις ενεργές συναλλαγές την Παρασκευή. Η μετοχή έχει χάσει 70% το περασμένο έτος.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στράφηκαν εδώ και καιρό σε κίνητρα για τον έλεγχο των αποθεμάτων, αλλά μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, η Tesla ήταν σε θέση να διατηρήσει τις τιμές σταθερές ή να τις αυξήσει λόγω ισχυρών παραγγελιών.

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι «σοβαρές μεταβολές των επιτοκίων» έχουν επηρεάσει την οικονομική προσιτότητα τόσο των νέων όσο και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ότι η Tesla θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές για να συμβαδίσει με την αύξηση του όγκου.

Η τελευταία περικοπή στην Κίνα, μια άλλη τον Οκτώβριο και το τελευταίο κίνητρο για τους Κινέζους αγοραστές, μείωσαν τις τιμές της Tesla κατά 13% σε 24% από τον Σεπτέμβριο στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

READ  Ειδήσεις πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: Η ένταση αυξάνεται μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Μόσχας

Η Tesla μείωσε τις τιμές όλων των αυτοκινήτων της Model 3 και Model Y στην Κίνα μεταξύ 6% και 13,5%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τις διαδικτυακές τιμές. Η τιμή εκκίνησης για το Model 3 μειώθηκε από 265.900 γιουάν σε 229.900 γιουάν (33.427 δολάρια).

Η Grace Tao, αντιπρόεδρος της Tesla, αρμόδια για τις εξωτερικές επικοινωνίες της Κίνας, δήλωσε στο Weibo ότι η μείωση των τιμών στην Κίνα αντανακλά την καινοτομία της μηχανικής και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Πεκίνου να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και κατανάλωση.

Οι παραδόσεις των κινεζικών αυτοκινήτων της Tesla έπεσαν σε χαμηλό πέντε μηνών τον Δεκέμβριο. Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, το οποίο επεκτάθηκε πέρυσι, εξάγει επίσης οχήματα στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένδειξη μείωσης των τιμών της Tesla στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν 93% από έτος σε έτος τον Νοέμβριο, με το Model Y να είναι το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων από τον ερευνητικό όμιλο JATO Dynamics. Η δεύτερη φορά είναι το 2022.

Η Tesla είδε το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) να αυξάνεται στο 18,9% τον Νοέμβριο, από 12,3% τον ίδιο μήνα τον προηγούμενο χρόνο.

Reuters Graphics Reuters Graphics

Τέλος επιχορηγήσεων

Οι περικοπές ήρθαν μέρες αφότου το Πεκίνο τερμάτισε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων, αμβλύνοντας την ανάγκη για την Tesla και τους ανταγωνιστές να απορροφήσουν το βάρος της μετακόμισης.

Η China Merchants Bank International (CMPI) λέει ότι η Tesla μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα, ειδικά καθώς ο ανταγωνισμός από τους Κινέζους ανταγωνιστές εντείνεται.

«Η Tesla χρειάζεται ακόμα να μειώσει τις τιμές και να επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεών της στις πόλεις χαμηλότερης βαθμίδας της Κίνας», δήλωσε ο αναλυτής της CMBI, Shi Ji.

READ  Ντάνιελ Έλσμπεργκ: Ο πληροφοριοδότης των εγγράφων του Πενταγώνου πέθανε σε ηλικία 92 ετών

«Αναμένουμε ότι η νέα παραγωγική ικανότητα EV στην Κίνα θα ξεπεράσει τη νέα ζήτηση έως το 2023».

Αλλά ο δημοφιλής κινέζος blogger αυτοκινήτων Sun Shaojun έγραψε στο Weibo ότι οι μειώσεις τιμών της Tesla ήταν τόσο μεγάλες που άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ανταγωνιστή της BYD, (002594.SZ) απαντώ.

Η BYD αύξησε πρόσφατα τις τιμές για τα μοντέλα της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετά τη λήξη των κρατικών επιδοτήσεων.

Μετά τη μείωση της τιμής, το Model 3 της Tesla κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια περισσότερο από το Seal της BYD, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Το Model 3 έχει πλέον την ίδια τιμή με το Han EV της BYD με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Η BYD αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές των ανταγωνιστών, αλλά είπε ότι προσαρμόζει τις δικές της στις αλλαγές στη ζήτηση της αγοράς.

Η BYD, η οποία πουλά plug-in και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, διπλασίασε τις λιανικές πωλήσεις της στην Κίνα τον Δεκέμβριο, ενώ οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 42%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMPI.

Προγραμματίζονται διαδηλώσεις

Ορισμένοι ιδιοκτήτες Tesla στην Κίνα που παραδόθηκαν τους τελευταίους μήνες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μειωμένες τιμές δήλωσαν την Παρασκευή ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες σε εκθεσιακούς χώρους σε Shenzhen και Henan, σύμφωνα με στιγμιότυπα από συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε το Reuters.

Η Tesla δεν έκανε περαιτέρω σχόλια. Ένας εκπρόσωπος της Tesla παρέπεμψε το Reuters στην ανάρτηση του Tao στο Weibo.

Οι τιμές στην Κίνα για τα αυτοκίνητα Model 3 και Model Y είναι τώρα 24% έως 32% χαμηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της Tesla, εκτιμά το Reuters, αντανακλώντας μια σειρά παραγόντων όπως το κόστος υλικών και εργασίας.

READ  Χαλαρώνουν οι ασιατικές μετοχές εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, λεπτά της Fed

Η Tesla μείωσε τις τιμές των Model 3 και Model Y κατά 10% το καθένα στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά από το 2021.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μοντέλο Y και το Μοντέλο 3 είναι επιλέξιμα για έως και 7.500 $ σε πιστώσεις φόρου καθαρών οχημάτων από αυτόν τον μήνα, βάσει του νόμου της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος έγινε νόμος τον Αύγουστο.

Μέχρι το 2021, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Tesla.

($1 = 6,8775 κινεζικό γιουάν)

($1 = 133,9200 γιεν)

Αναφορά από τους Zhang Yan και Brenda Ko; Πρόσθετες αναφορές από τον Nick Carey. Γραφικά του Vincent Flasseur; Μοντάζ από τους Kim Coghill, Muralikumar Anantharaman, Alexander Smith και Diane Croft

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *