Ο Antony Blinken κατασκοπευτικό μπαλόνι ξεκινά την ματαιωμένη επίσκεψη στην Κίνα | εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Κίνα την Κυριακή, την επίσκεψη ανώτατου επιπέδου Αμερικανού αξιωματούχου.

Με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να διαφωνούν για θέματα τόσο διαφορετικά όπως το εμπόριο, η τεχνολογία και η περιφερειακή ασφάλεια, καμία πλευρά δεν περίμενε επιτεύγματα κατά τη διήμερη επίσκεψη του Blingen.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που δεν έχει αποκλείσει την εξαγορά του Πεκίνου με τη βία, θέλουν περισσότερη σταθερότητα και μικρότερο παράθυρο πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Μετά από μια εγκάρδια σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί τον Νοέμβριο, η επόμενη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα αναβλήθηκε απότομα λόγω του σκανδάλου με τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια που άρχισε να εμφανίζεται τον Ιανουάριο.

Μιλώντας στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν από την αναχώρησή του, ο Μπλίνκεν είπε ότι θα προσπαθήσει να «διαχειριστεί τη σχέση μας υπεύθυνα» βρίσκοντας τρόπους για να αποφευχθούν οι «λανθασμένοι υπολογισμοί» μεταξύ των χωρών.

«Ο εντατικός ανταγωνισμός απαιτεί διαρκή διπλωματία και ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε αντιπαράθεση ή σύγκρουση», είπε.

Μιλώντας με την υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Βίβιαν Μπαλακρισνάν, ο Μπλίνκεν είπε ότι η περιοχή θέλει οι ΗΠΑ να παραμείνουν μια δύναμη και να βρουν τρόπους να συνυπάρξουν με μια ανερχόμενη Κίνα.

Ο Balakrishnan είπε ότι το ταξίδι του Blinken “είναι απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό”. «Σε προοπτική, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στις αξίες. Η οικοδόμηση αμοιβαίου σεβασμού και στρατηγικής εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο.

Στο πλαίσιο της εστίασης της κυβέρνησης Μπάιντεν στο να κρατά κοντά τους συμμάχους, ο Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του 20ωρου ταξιδιού του στον Ειρηνικό.

READ  Ο Έλον Μασκ επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τους χρήστες του Twitter

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ταξίδεψε μόνος στο Τόκιο για μια τριμερή συνάντηση που περιελάμβανε την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε συμφωνίες για την αποστολή στρατευμάτων στη νότια Ιαπωνία και τις βόρειες Φιλιππίνες, οι οποίες βρίσκονται στρατηγικά κοντά στην Ταϊβάν.

Το Πεκίνο διεξήγαγε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο, που θεωρήθηκε ως προοίμιο εισβολής, μετά από επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, η Κίνα ξεκίνησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις αφότου ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντήθηκε με τον σημερινό Πρόεδρο Κέβιν ΜακΚάρθι.

Πριν από την επίσκεψη του Μπλίνκεν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σεβαστούν τις βασικές ανησυχίες της Κίνας» και να συνεργαστούν με το Πεκίνο.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν την ψευδαίσθηση ότι αντιμετωπίζουν την Κίνα από θέση ισχύος. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα και να σέβονται τις διαφορές στην ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνική δομή και την αναπτυξιακή πορεία.

Ο Μπλίνκεν είναι ο πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά από μια σύντομη στάση το 2018 από τον προκάτοχό του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πολέμησε κατά της Κίνας στα τελευταία χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του Τραμπ, αν όχι σε τόνο, και έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εξαγωγών στην Κίνα προηγμένων ημιαγωγών με στρατιωτικές εφαρμογές.

READ  Ο ειδικός εισαγγελέας Ρούντι Τζουλιάνι πήρε συνέντευξη στην έρευνα για την παρέμβαση του Τραμπ στις εκλογές

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα για βραχυπρόθεσμη συνεργασία όπως το κλίμα – το Πεκίνο ιδρώνει σε θερμοκρασίες ρεκόρ στα μέσα Ιουνίου.

Ο Ντάνι Ράσελ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ανατολικής Ασίας κατά τη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι κάθε πλευρά έχει προτεραιότητες – η Κίνα επιδιώκει να αποτρέψει πρόσθετους περιορισμούς των ΗΠΑ στην τεχνολογία ή υποστήριξη για την Ταϊβάν και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αποτρέψουν ένα περιστατικό. Σε στρατιωτική σύγκρουση.

“Η σύντομη επίσκεψη του Μπλίνκεν δεν θα φέρει λύσεις σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, ή ακόμα και στα απαραίτητα δευτερεύοντα. Ούτε θα σταματήσει τις δύο πλευρές από το να συνεχίσουν τις ανταγωνιστικές τους ατζέντες”, δήλωσε ο Ράσελ, πλέον αντιπρόεδρος. στο Asia Society Policy Institute.

«Αλλά η επίσκεψή του θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον τόσο αναγκαίο διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο και να στείλει ένα μήνυμα ότι και οι δύο χώρες μετακινούνται από την οργισμένη ρητορική στην πλατφόρμα του Τύπου σε νηφάλιες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Σε μια συνάντηση με τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς την Παρασκευή, ο Σι άφησε να εννοηθεί μια πιθανή προθυμία να αμβλυνθούν οι εντάσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να συνεργαστούν “προς όφελος και των δύο χωρών μας”.

«Πιστεύω ότι το θεμέλιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων βρίσκεται στον λαό», είπε ο Σι στον Γκέιτς. «Στην παρούσα παγκόσμια κατάσταση, μπορούμε να λάβουμε διάφορα μέτρα που θα ωφελήσουν τόσο τις χώρες μας, τους συμπατριώτες μας και ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».

READ  Προβάδισμα σειράς Heat 2-0 επί των Celtics στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας: Πώς η ένταση του Μαϊάμι κέρδισε τη Βοστώνη

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου το Σάββατο: «Ελπίζω τους επόμενους μήνες να συναντηθώ ξανά με τον Σι και να μιλήσω για τις νόμιμες διαφορές που έχουμε, αλλά πώς να… πώς να τα πάμε καλά». Ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν στη συνάντηση των ηγετών της G20 στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο και στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο που φιλοξενείται από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Με το Agence France-Presse και το Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *