Η Βουλή των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ψηφίσει για ένα επειγόντως απαραίτητο μορατόριουμ ανώτατου ορίου χρέους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 30 Μαΐου (Reuters) – Η νομοθεσία με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και την επίτευξη νέων περικοπών των ομοσπονδιακών δαπανών πέρασε ένα κρίσιμο εμπόδιο αργά την Τρίτη, προχωρώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. και αναμένεται ψηφοφορία την Τετάρτη.

Η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής ψήφισε 7-6 υπέρ της έγκρισης κανόνων που επιτρέπουν τη συζήτηση στην ολομέλεια. Δύο Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής, οι βουλευτές Chip Roy και Ralph Norman, υποστήριξαν την ηγεσία τους εναντιούμενοι στο νομοσχέδιο.

Η ψηφοφορία υπογράμμισε την ανάγκη οι Δημοκρατικοί να βοηθήσουν στην ψήφιση του μέτρου στη Βουλή, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους με οριακή πλειοψηφία 222-213.

Η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο και το στέλνει στη Γερουσία. Η κίνηση θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου πριν από τις 5 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από κεφάλαια για την εξόφληση του χρέους για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές του ή αναγκαστεί να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές, θα προκαλέσει οικονομικό χάος στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες οικονομίες.

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι προέβλεψαν ότι θα λάμβαναν αρκετές ψήφους για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο των 99 σελίδων σε νόμο πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου.

Ο ακομμάτιστος βαθμολογητής του προϋπολογισμού για το Κογκρέσο είπε την Τρίτη ότι η νομοθεσία θα περικόψει τις δαπάνες κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις τρέχουσες προβλέψεις της για 10 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2024.

READ  Ο Grassley έδωσε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο του FBI σχετικά με μη επαληθευμένες κατηγορίες για δωροδοκία Μπάιντεν

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είπε επίσης ότι το μέτρο, εάν θεσπιστεί σε νόμο, θα μειώσει τους τόκους για το δημόσιο χρέος κατά 188 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μακάρθι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «την πιο συντηρητική συμφωνία που είχαμε ποτέ».

Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους της Βουλής δεν έχουν πιέσει για τις βαθύτερες περικοπές δαπανών και δεν είναι σαφές πόσους Δημοκρατικούς θα κερδίσει ο McCarthy σε μια ψηφοφορία που αναμένεται την Τετάρτη.

Και οι τέσσερις Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Κανονισμών καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ψήφισαν τη νομοθεσία που υποστηρίζεται γενικά από τους Ρεπουμπλικάνους. Ενώ ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Hakeem Jeffries είπε ότι το κόμμα του θα παράσχει στον McCarthy την υποστήριξη που χρειάζεται, δεν ήταν σαφές εάν αυτό θα επηρεάσει άλλους Δημοκρατικούς να κάνουν το ίδιο την Τετάρτη.

Πολλοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν θέλουν ο Μπάιντεν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη μείωση του προϋπολογισμού με τους Ρεπουμπλικάνους έως ότου χαλαρώσουν τον έλεγχο της ψήφισης ενός νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η μάχη της Γερουσίας είναι μπροστά

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δίνει τα χέρια με τον Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι της Καλιφόρνια μετά την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο, Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023, στην Ουάσιγκτον, DC. Jacqueline Martin/Poole από το REUTERS/File Photo

Η διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young, μία από τις κορυφαίες διαπραγματευτές του Μπάιντεν, κάλεσε το Κογκρέσο να περάσει το νομοσχέδιο.

«Θέλω να είμαι σαφής: Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν συμβιβασμό, που σημαίνει ότι κανείς δεν θα πάρει όλα όσα θέλει και θα πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές», είπε ο Γιανγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο εάν οι νομοθέτες σε αυτήν την αίθουσα προσπαθήσουν να την επιβραδύνουν.

Τουλάχιστον ένας γερουσιαστής, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Λι, έχει πει ότι μπορεί να προσπαθήσει να το κάνει, και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει δυσφορία για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας.

READ  Ο Ερντογάν αναζητά νέα θέση στις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία

Το νομοσχέδιο αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2025, επιτρέποντας στον Μπάιντεν και στους νομοθέτες να αφήσουν το πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Θα περιόριζε ορισμένες κρατικές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια, θα επιτάχυνε τη διαδικασία έγκρισης για ορισμένα ενεργειακά έργα, θα αποσύρει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια για τον COVID-19 και θα εισαγάγει απαιτήσεις εργασίας για προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για ορισμένους φτωχούς Αμερικανούς.

Σε μια άλλη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, θα μετατόπισε κάποια χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, αν και ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν πρέπει να περικόψει τη φορολογική επιβολή.

Ο Μπάιντεν μπορεί επίσης να δείξει κέρδη. Η συμφωνία αφήνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες τους νόμους για την υποδομή και την πράσινη ενέργεια που έχει υπογράψει, και οι περικοπές δαπανών και οι απαιτήσεις θέσεων εργασίας είναι πολύ λιγότερες από ό,τι θα ήθελαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητες οι απότομες περικοπές δαπανών για τον έλεγχο της αύξησης του εθνικού χρέους, το οποίο αντιστοιχεί σε 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια οικονομική παραγωγή.

Οι πληρωμές τόκων για αυτό το χρέος αναμένεται να καταναλώσουν ένα αυξανόμενο μερίδιο του προϋπολογισμού καθώς η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει το κόστος υγείας και συντάξεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις. Η συμφωνία δεν περιορίζει τα ταχέως αναπτυσσόμενα έργα.

Μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης θα προέλθει από τον περιορισμό των δαπανών για εγχώρια προγράμματα όπως η στέγαση, η εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα και άλλοι τύποι «διακριτικών» δαπανών. Οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

READ  Το Τέξας «μπορεί να έχει πάει πολύ μακριά» με τη νομοθεσία για τη μετανάστευση, λέει ο εισαγγελέας της πολιτείας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο

Η στάση του ανώτατου ορίου του χρέους ώθησε τους οίκους αξιολόγησης να προειδοποιήσουν ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί θετικά στη συμφωνία.

Αναφορά από τους Moira Warburton, David Morgan, Richard Cowan, Steve Holland και Graeme Slattery στην Ουάσιγκτον. Μοντάζ από τους Scott Malone, Mark Porter, Matthew Lewis, Gerry Doyle και Himani Sarkar

Τα Πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *